Integrated, Pre-Power veya Lambalı Amplifikatörler ???
15-02-2022
12:19
Integrated, Pre-Power veya Lambalı Amplifikatör nedir..?
Preampli nedir?
Zayıf ses sinyallerini güç amplifikatörünün algılayabileceği seviyeye kadar yükseltmeye yarayan ön yükselticidir. Genellikle kaynak seçimi, ses seviye kontrolü ve benzeri fonksiyonları da yerine getirir. Aynı zamanda CD çalıcı veya radyo gibi kaynak cihazlarla yükseltici arasında doğrudan bağlantı yapıldığında ortaya çıkabilecek empedans problemlerini de önler.
Power Ampli nedir?
Kaynak cihazlardan veya preampliden gelen düşük elektrik seviyesindeki ses sinyallerini hoparlörlerin ihtiyacı olan yüksek voltaj ve akım seviyesine yükseltmeye yarayan cihazlardır. Preampli ile ayrı ayrı şasilerde olabileceği gibi entegre ampli formunda tek bir şaside de olabilir.
Entegre Ampli nedir?
Pre ve güç amplilerinin aynı şasi üzerinde tek bir cihaz olarak sunulduğu yükseltici tipidir. Ara bağlantı kabloları gerektirmediği ve yerleşimde pratiklik sağladığından müzikseverlerin çoğunluğunun tercih ettiği ampli tipidir. Bu tip amplilerde kaynak seçimi, ses kontrolü ve yükseltme işlemlerinin tümü tek cihazda yapılır.
Lambalı veya tüplü ampli nedir?
Sinyal işleme ve yükseltme için vakum tüpleri kullanılan amplilerdir. Genel kanının aksine tüplü ses cihazları antik nesneler değil, iyi tasarlanıp üretildiklerinde günümüz standartları içinde oldukça yüksek performans sunan ürünlerdir. Genellikle yüksek performans almanın bedeli transistorlu amplilere göre daha yüksektir.
Hibrid ampli nedir?
Solid state ve tüplü bileşenlerin birlikte kullanıldığı ampli tasarımlarıdır. Genellikle entegre amplilerde ön yükseltici ve çıkış katlarından birinin solid state ve diğerinin tüplü olduğu yaklaşımlar yaygındır. Her iki tür tasarımın en güçlü yanlarını birleştirip, zayıf yanlarından sakınmayı amaçlayan ampli tipleridir. Pre-ampli katının tüplü, çıkış katının da solid state olduğu tasarımlarda, tüplü cihazların yumuşak ve organik ses imzası ile transistorlu amplilerin kontrollü güç karakteristiği birleştirilmeye çalışılır. Giriş katı transistorlu ve çıkış katı tüplü olan tasarımlar çok daha nadir görülse de temel olarak aynı amaç söz konusudur. Başarılı tasarımlar ne yazık ki çok az sayıdadır. Genel olarak amaçlananın tersine tüplü ve transistorlu prensiplerin problemlerini barındıran cihazlar çoğunluktadır.
Solid state nedir?
İngilizcede katı hal anlamına gelir. Elektronik terminolojisinde çeşitli elektriksel işlevleri olan katı haldeki yarı iletken devre elemanları için kullanılır. Modern cihazlarınızın içindeki hemen her yarı iletken (devrelerin üzerine lehimlenmiş çok bacaklı siyah dikdörtgenler gibi) elektronik parça Solid state türündedir.
Tüplü ampli mi yoksa transistorlu ampli mi daha iyidir?
Transistorlu ampliler elektriksel olarak daha verimlidirler, distorsiyonları daha düşüktür, yüksek güçlü tasarımların maliyeti tüplü cihazlara kıyasla daha düşüktür, hoparlörlerle uyum sorunları daha azdır, genellikle bakım gerektirmezler ve onarımları daha kolaydır. Ayrıca transistorlu amplilerin çalışma sıcaklığı toleransları daha fazladır, genellikle mikrofoni yapmazlar, kendi iç gürültüleri oldukça düşüktür ve çalışma bant genişliği oldukça fazladır. Saydığımız avantajlarından dolayı kullanımları tüplü amplilere oranla çok daha yaygındır. Bunlara karşın, bazı kullanıcılar tarafından fazla steril ve inorganik olarak nitelenirler. Tüplü ampliler orta seslerdeki doğallıkları, akıcılıkları ve bütünlükleri ile beğeni toplarlar. Özellikle vokal bölgesindeki gerçekçilikleri ve yumuşaklıları akustik müzik seven dinleyiciler için ciddi bir seçenek oluştururlar. Aslında bu gerçeklik duygusu vakum tüplerin kalıtsal özelliği olan bazı tip distorsiyonların müziğe katkısından başka bir şey değildir. Önerimiz; farklı tasarımlarda transistorlu ve tüplü ampli örnekleri dinleyip kıyasladıktan sonra karar vermenizdir. Zira müzik sisteminizdeki her bir cihaz aynı zamanda sizin beğeninizi ve kişiliğinizi yansıtan birer enstrümandır.
Stereo ve dual mono ampliler arasındaki fark nedir?
Her iki ampli türü genel özellikleri bakımından oldukça benzer olmakla beraber bazı önemli farkları da vardır. Stereo amplilerde sağ ve sol kanallara ait devreler ayrıdır ancak bunları kontrol eden devreler ve güç kaynağı ortaktır. Dual mono yapıda ise aynı kasanın içinde ana güç trafosu dışında hemen hiçbir ortak elemanı olmayan iki ampli çalışır. Hatta bazı tasarımlarda güç trafoları da tamamen ayrılmıştır. Dual Mono amplilerde en büyük avantaj, iki bağımsız kanaldaki sinyallerin birbirinden mümkün olduğunca yalıtılması ve bu sayede kayıtta yaratılmış ses sahnesinin olabildiğince korunmasıdır. Stereo amplilerin en belirgin avantajı ise görece düşük maliyetleridir.
Pre/power ile entegre ampli arasında ne fark vardır? Hangisi daha iyidir?
Pre-power formunda pre ve güç amplileri bağımsız şasiler üzerinde ayrı ayrı cihazlardır. Bu konfigürasyonun avantajları; güç amplisinin çektiği yüksek akımdan küçük sinyallerin işlendiği pre ampli devrelerinin etkilenmemesi, mono güç amplileri kullanıldığı durumlarda amplilerin hoparlörlerin hemen yakınına koyularak kablo kayıplarının önlenebilmesi ve yüksek güçlü ampliler kullanılmak istendiğinde bu cihazların sistemden uzaklaştırılarak ısı ve ağırlık gibi sorunlarının önlenebilmesidir. Entegre amplide ön yükseltici ve güç yükselticisi aynı kasanın içinde birlikte yer alır. Bu tip amplilerin en önemli avantajı kullanımlarının pratik oluşudur. Ayrıca, pre-power bölümleri arasında potansiyel olarak sorun ve kalite kaybına yol açabilecek kablolar da yoktur. Her iki tip amplinin de iyi formüle edilmiş başarılı tasarım örnekleri yüksek performans sunarken, özensiz üretimler hayal kırıklığı yaratabilir